למה מומלץ לפתוח תיק עוסק מורשה

למה אין הגיון בלפחד לעבור מעוסק פטור למורשה כשמתקרבים למאה אלף ש"ח הכנסות?

עסקים רבים מוקמים במעמד של ‘עוסק פטור’, כלומר עסק שפטור מהחובה לגבות מע”מ מלקוחותיו ובמקביל גם מנוע מלקזז מס זה מההוצאות שלו. כשההכנסות השנתיות של העסק עוברות את הרף הקבוע בחוק – רף שמשתנה מדי שנה, ונכון ל-2022 עומד על 102,292 ₪ – העסק הופך ל”מורשה”, כלומר מורשה לקזז את המע”מ מההוצאות הקשורות לתפעול העסק ובמקביל מורשה לגבות את המס שעומד על 17% מלקוחותיו. למעשה כבר כשההכנסות מתקרבות למאה אלף שקל אפשר להתחיל את תהליך השינוי של המעמד, ואין שום סיבה לפחד מכך. בעמוד זה תמצאו תשובה מפורטת לשאלה למה ברמת הכנסות שכזו סגירת עוסק פטור ופתיחת עוסק מורשה הן פעולות שמניבות תועלת לעסק.

למה אין צורך לפחד ממיצוי הפוטנציאל של העסק?

החשש מפני המעבר ממעמד של עוסק פטור למעמד של עוסק מורשה עלול לחבל בתהליך ההתפתחות של העסק. לפעמים גם באופן לא מודע בעל העסק נמנע מפעולות מסוימות שיכולות לשדרג את הביצועים באופן משמעותי, רק בגלל הפחד מפני התעסקות עם המע”מ (למרות שאין בכך קושי אמיתי, ובוודאי לא כשנעזרים בשירותיו של רואה חשבון מיומן).

המעבר למעמד של עוסק מורשה משחרר את הפחד, ובחלק גדול מהמקרים אחרי שחוצים את הרף של 100,000 השקלים ההכנסות ממשיכות לטפס עוד ועוד.

למה אין מה לדאוג לגבי גביית תוספת מע"מ מהלקוחות?

עסק שלא עובר ממעמד “פטור” למעמד “מורשה” לא רשאי כאמור לגבות מע”מ מלקוחותיו. השלמת הפרוצדורה מאפשרת להתחיל לעשות זאת, כך שבעל העסק לא יידרש לשלם בעצמו את הסכומים המגיעים למדינה, אלא פשוט יקבל מראש את הסכומים האלה מהלקוחות. בהקשר זה חשוב להדגיש שללקוחות שהם בעצמם עוסקים מורשים או חברות בע”מ אין שום בעיה לשלם את התוספת של ה-17% ולקבל חשבונית מס משום שהם כמובן מקזזים את התשלום העודף מהמע”מ שהם עצמם משלמים. חישוב מדוייק של תוספת מע”מ ניתן לבצע בעזרת מחשבון מע”מ. לקוחות אחרים עלולים להתרעם על העלאת המחירים, אולם בכל מקרה כשהעסק יעבור את ה-100,000 ש”ח בשנה לא תהיה ברירה אלא לשלם מע”מ, כך שאין באמת בחירה מבחינה זו.

לא חבל לוותר על קבלת החזרים עבור הוצאות עסקיות?

כל בעל עסק שואף כמובן לנצל את כל הדרכים החוקיות לצמצם את חבות המס ואת ההוצאות שלו. ישנן באופן טבעי דרכים רבות לעשות זאת – למשל נקודות זיכוי ממס הכנסה לשכירים ולעצמאים.

כשעוסק פטור הופך למורשה הוא מפחית מתשלומי המע”מ את המע”מ שהוא עצמו שילם עבור כל הוצאה הקשורה לעסק – לרבות אינטרנט, טלפון סלולרי, דלק, ציוד משרדי, חומרי גלם וכו’. בדרך זו נוצר למעשה החזר מס לעצמאים, בשיעור של כ-15% מההוצאות (החלק של המע”מ בכל חשבונית), כך שמדובר בסכומים לא מבוטלים בכל שנה.

כיצד מתבצע תהליך המעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה?

על-מנת לעבור ממעמד של עוסק פטור לעוסק מורשה יש להגיע למשרדי המע”מ שבהם מתנהל התיק של העסק ולמלא בקשה מתאימה. ניתן לחסוך זמן ולהדפיס את הבקשה (טופס 821) מראש. בכל מקרה יש לצרף לבקשה צילום תעודת זהות, אישור על ניהול חשבון בנק (או צילום צ’ק), דוחות מפורטים לגבי ההכנסות של העסק ואם מדובר על עסק שפועל בדירת המגורים של בעליו גם חוזה שכירות. מספר עוסק מורשה שתקבלו יהיה זהה למספר העוסק הפטור, אבל כן חשוב להצטייד בפנקס חשבוניות חדש משום שבמקום קבלות תצטרכו להנפיק חשבוניות מס. אופציה נוספת היא למצוא שירות אונליין יעיל ונוח להנפקת חשבוניות מס. כמו כן חשוב לוודא קבלת חשבונית מס עבור כל הוצאה עסקית כדי שאפשר יהיה לקזז את המע”מ

משרד רואי חשבון בתל אביב

מידע ליצירת קשר

Skip to content