פתיחת עסק בגיל פרישה

שיקולים שכדאי לקחת בחשבון כשמתכננים לפתוח עסק למטרת השלמת הכנסה בגיל פנסיוני

גיל הפרישה הרשמי מעבודה בישראל הוא 67 לגברים, ובין 62 ל-65 לנשים בהתאם לתאריך הלידה שלהן (גיל הפרישה לאישה עמד על 62 עד לפני מספר חודשים, אבל בעקבות חוק חדש הוא עולה בהדרגה עד שבשנת 2035 יעמוד על 65). לא מעט גברים וגם לא מעט נשים בגיל הפנסיה בוחרים להמשיך לעבוד – גם משיקולים כספיים, שכן הפנסיה וקצבת הזקנה שמשלמת המדינה לא תמיד מספיקות לקיום ראוי, וגם משיקולים אישיים ובפרט הצורך לחוש נחוצים. הקמת עסק זעיר היא דרך טובה מאוד להתפרנס בגיל השלישי, בעיקר משום שהיא מאפשרת מקסימום גמישות וגם הבאה לידי ביטוי של כל היכולות והניסיון שהצטברו לאורך הקריירה. כשבוחרים בדרך זו ישנם מספר שיקולים שחובה להתייחס אליהם מבעוד מועד.

השפעת ההכנסות מהעסק על קצבת האזרח הוותיק

כשאדם מגיע לגיל הפרישה מעבודה הוא עשוי להתחיל לקבל קצבת אזרח ותיק. הזכאות אינה אוטומטית, אלא תלויה במבחן הכנסה. יחיד ללא בן או בת זוג יקבל קצבת אזרח ותיק מלאה אם ההכנסה שלו מהעסק לא עוברת את הרף של 6,749 ש”ח ברוטו. יחיד שהכנסתו החודשית היא מעל ל-10,472 ש”ח לא זכאי כלל לקצבת אזרח ותיק, ומי שההכנסה שלו בטווח שבין שני הסכומים הנ”ל יקבל קצבה חלקית (בהתאם להכנסתו).

כשיש בן/בת זוג, הרף התחתון הוא 9,000 ש”ח והרף העליון הוא 14,728 ש”ח. כל הסכומים מעודכנים ל-2022, ומשתנים במידה מסוימת משנה לשנה. עוד חשוב לציין כי גברים ונשים שהגיעו לגיל 70 זכאים למלוא קצבת האזרח הוותיק בלי קשר להכנסות מהעסק שהקימו.

קצבת אזרח ותיק מלאה עומדת על 1,596 ש”ח לחודש לאדם ללא בן/בת זוג, ועל 2,398 ש”ח כשיש בן/בת זוג. כמו כן ישנה תוספת של 2% על כל שנה שבה האדם שילם לביטוח לאומי. התוספת המרבית היא 50%. בנוסף ישנה אופציה של דחיית קצבה וקבלת סכום גבוה יותר אחרי גיל 70. על-מנת להבין מהו השילוב המשתלם ביותר בין קצבת אזרח ותיק להכנסות מעסק מומלץ להיעזר בשירות של רואה חשבון בעל ניסיון.

הקלות במס הכנסה

פנסיונר או פנסיונרית שממשיכים ליהנות מהכנסות שוטפות נדרשים באופן טבעי לשתף את המדינה ברווחים. בהקשר זה כדאי לדעת כי קיימות נקודות זיכוי לפנסיונר – וליתר דיוק נקודה אחת, בתנאי שלבן/בת הזוג אין הכנסות.

עוד חשוב להדגיש שאם במקביל להכנסות מהעסק הפנסיונר מקבל גם קצבה על בסיס החיסכון הפנסיוני, רשות המיסים מתייחסת לכך כאל כפל הכנסות ועלולה לגבות מס בשיעור המרבי של 47% – ולכן חשוב גם להבין מה זה תיאום מס ולנצל את האופציה הזו (לא ניתן לבצע תיאום מס רטרואקטיבי, ולכן פעולה זו חייבת להתבצע בכל שנת מס שיש בה הכנסות מעסק במקביל לקצבה פנסיונית).

סוג העסק

באופן עקרוני ישנם שני סוגים של בעלי עסקים: עוסק פטור ועוסק מורשה. עוסק פטור הוא מי שהקים עסק זעיר, כלומר כזה שההכנסות שלו הן עד 100,000 ש”ח בשנה (בדומה לרף המאפשר קבלת קצבת אזרח ותיק, הסכום המדויק משתנה מעט משנה לשנה). פנסיונרים שהם עוסקים מורשים, כלומר מי שהקימו עסק שהכנסותיו גבוהות יותר (או עסק בתחומים מסוימים שבהם אין אפשרות לקבל מעמד של ‘עוסק פטור’) נדרשים להבין איך מחשבים מעמ, לגבות מס זה מלקוחותיהם ולהעביר את הסכום הרלוונטי לרשות המיסים אחד לחודש או חודשיים. במקביל הם רשאים לקזז את המעמ ששילמו עבור הוצאות הקשורות לעסק.

משרד רואי חשבון בתל אביב

מידע ליצירת קשר

דילוג לתוכן