הקמה של עסק קטן או של חברה

דמיון ושוני בין צעדים ראשונים של עצמאי בודד לעומת חברה חדשה

ברגע שמחליטים להקים עסק, צריך לקבל כמה החלטות עקרוניות. לצד החלטות כמו מיהם הלקוחות שלכם או כמה עובדים תרצו להעסיק (או אולי לעבוד לבד), צריך להגדיר את סוג העסק. סוג עסק מקובל אחד הינו – עסק עצמאי. סוג עסק אחר הינו חברה בע”מ. נסביר על כמה נקודות דמיון וכמה הבדלים בין הצעדים הראשונים של עסק המוגדר כעצמאי לבין עסק המוגדר כחברה.

מהו עצמאי והאם כל העצמאים אותו הדבר?

בניגוד לחברה, אשר רשומה בנפרד מבעל החברה, עצמאי בודד רשום בעסק תחת תעודת הזהות האישית שלו. מבחינה משפטית, זה אומר שחברה היא יישות משפטית נפרדת מהעסק. עצמאי מוגדר כיישות משפטית שאינה מופרדת מהעסק. אפשר לראות זאת במספר הזיהוי של העסק. עוסק פטור או עוסק מורשה רשומים תחת מספר עסק שהוא בעצם מספר תעודת הזהות. חברה שעושה את צעדיה הראשונים צריכה להתאגד כחברה, להגדיר תקנון ומסמכי תאגיד וכן לקבל מספר חברה. מספר זה רשום כמספר ח.פ, כלומר מספר חברה פרטית. הערה – חברה ציבורית זה גוף התאגדות שונה, המונפק בבורסה. זו ישות עסקית מורכבת מאוד שלא רלוונטי בדרך כלל ליזמים או עסקים מתחילים ולכן לא ניגע בכך כאן.

מה שיותר חשוב להבין פה, זה שעצמאי יכול להיות עסק זעיר (כלומר פטור ממע”מ) או מורשה. עוסק מורשה צריך לדווח באופן שוטף למס ערך מוסף (מע”מ). הוא גובה מהלקוחות מע”מ ומותר לו לנכות מע”מ מתוך הוצאות עסקיות. העוסק הפטור מקבל פטור מכך בתחילת הפעילות העסקית. ברגע שעוברים רף הכנסות מסוים, עצמאי חייב לשנות את ההגדרה מפטור למורשה כפי שמפורט בנהלי מע”מ.

מי מייצג אותי מול מס הכנסה?

מרבית העסקים בישראל מיוצגים על ידי רואי חשבון בנושאים הקשורים להגשת דוחות, חישובי מס, התכתבות מול פקידי השומה וכדומה. בייסוד חברה או בפתיחת תיק עצמאי צריך לפנות למעשה לרשויות ולא רק למס הכנסה. למשל פתיחת תיק במע”מ, תיקים בביטוח לאומי ותיק ניכויים. עצמאי המוגדר כעוסק מורשה או עוסק פטור, הוא סוג העסק הקטן יותר. בסוגי עסקים כאלה, יכול לייצג את העסק מול מס הכנסה רואה חשבון שאין לו ניסיון מיוחד בייצוג חברות. בהקמת חברה, יש צורך לבחור כמייצג רואה חשבון לחברות. כלומר, רו”ח עם הרבה מאוד ניסון, שמכיר את אופי הפעילות המורחב של חברה ואת שיקולי המס המיוחדים לה. 

למי רלוונטי תיק ניכויים?

רואי חשבון מסבירים שעסקים בראשית דרכם צריכים לטפל בנושא תיק ניכויים, במידה והם מעסיקים עובדים. מבלי להיכנס בשלב זה לנושא של תיאומים או איך עושים תיאום מס, צריך לקחת בחשבון האם אתם מתכוונים להעסיק עובדים. עצמאי בודד לרוב לא מעסיק עובדים שכירים. הוא יכול לפעמים להיעזר בפרילנסר במסגרת העסקים ולצורך זה אין צורך לפתוח תיק ניכויים. תיק כזה גם לא צריך לפתוח לבעל העסק. נושא הניכויים נועד לחברות אשר מעסיקות עובדים שכירים וניתן גם להגדיר את בעל העסק או המנכ”ל כעובדים שכירים. תיק הניכויים מאפשר לעסק להעביר ניכויים כחוק. למשל ניכויים מהמשכורת, ניכויי פנסיה, ניכויי מס הכנסה, ביטוח לאומי וכן הלאה. 

עד כמה פשוט להקים עסק של עצמאי בודד?

מבחינה טכנית, יחסית פשוט להקים עסק של עצמאי בודד. זה הרבה יותר פשוט ביחס לרישום חברה. חברה צריכה לטפל ברישום ברשם החברות, ניסוח תקנון ועוד. יחד עם זאת, יש עסקים הכפופים לחוקים אשר מחייבים לטפל ברישומים נוספים, מעבר לפתיחת תיק במס הכנסה ודיווח דרך רואה חשבון. למשל, בעסקי המזון יש צורך באישורים ממשרד הבריאות. בעסקים מסוימים מותר לפעול רק לאחר קבלת רישיון עסק. ככלל, בהקמת עסק של עצמאי בודד יש הרבה פחות פרוצדורה וניתן לעבור את התהליך מהר למדי. 

מי צריך רואה חשבון לטובת הקמת העסק?

התשובה לשאלה האם עוסק מורשה חייב רואה חשבון איננה מובנת מאליה. יש עוסקים מורשים שלמעשה פעילותם השוטפת דומה יותר לזאת של חברה. כל מי שחסר לו את הידע בחובת דיווחי המס, פתיחת תיקים, התקזזות מול מע”מ, ניכויים והפרשות, כדי להיעזר ברואה חשבון מוסמך. לעסקים גדולים שצריכים ניהול חשבונאות דו צדדית, שירות חשבונאי וביקורת של רואה חשבון הכרחיים. 

משרד רואי חשבון בתל אביב

מידע ליצירת קשר

דילוג לתוכן