דילוג לתוכן

מה חשוב לדעת בנושא ראיית חשבון אפילו לעצמאיים הומניים שלא רוצים להתעמק במספרים?

לא כולם יכולים להיות עצמאיים שעוסקים למשל בייעוץ כלכלי או בתחומי הביטוח. אם אתם עצמאים בעלי נטייה הומנית ואתם לא רוצים להתעסק יותר מדי עם מספרים, זה אכן אפשרי. כל מה שצריך  זה לדעת כמה דברים בסיסיים בנושא ראיית חשבון.

האם לחשב מע"מ צריך להיות מסובך?

בתור צרכנים, כמעט בכל רכישה שאנו עושים אנו צריכים לשלם לא רק את מחיר המוצר אלא גם מע”מ. אבל עבור עצמאים יש לכך משמעות נוספת. אז מה זה בעצם מע”מ והאם זה מסובך לחשב אותו? הבשורות הטובות הן שאתם בכלל לא צריכים לדעת איך מחשבים מע”מ, משום שיש באינטרנט מחשבונים מהירים. אתם פשוט רושמים את הסכום של המוצר או השירות שאתם רוצים לתת, והמחשבון יודע למצוא את המע”מ. מדובר בעצם בסוג של מס, שהמדינה מחייבת את העצמאים לגבות מהלקוחות. כלומר, כל מוצר שמוכרים או כל שירות שנותנים, צריך להוסיף ללקוח את סכום המע”מ בשיעור מסוים. למשל אם המע”מ כיום הוא 17 אחוז ואתם מוכרים מוצר ב-100 ₪, המחיר לצרכן יהיה 117 ₪. את סכום המע”מ יש להעביר לרשות המיסים (ליתר דיוק לאגף שמטפל במע”מ – מס ערך מוסף). אבל יותר מזה, בתוך עצמאים יש לכם הטבה ואתם יכולים להפחית מהסכום, את הוצאות המע”מ שלכם בתור עסק. כלומר, אם קניתם כהוצאה עסקית מוצר ושילמתם עליו 5 שקלים מע”מ, תוכלו להפחית את הסכום הזה מאותם 17 שקלים שאתם אמורים לשלם (לפי הדוגמא שנתנו). ועכשיו עוד כמה נקודות חשובות:

  1. על מנת להתקזז במע”מ, אתם צריכים לשמור את חשבוניות המס שקיבלתם לאחר רכישה עסקית.
  2. אם מאחרים בתשלום המע”מ החודשי, משלמים קנסות וחשוב להימנע מכך.
  3. לרוב רואה החשבון מטפל בכל הנושא של תשלומים והתקזזות, אתם רק צריכים להעביר לו את חשבוניות המס.
  4. שימו לב שמי שמוגדר כעוסק פטור, כל נושא מס ערך מוסף לא רלוונטי עבורו. הוא לא מוסיף מע”מ כמרכיב בתשלום עבור הלקוחות וגם לא יכול לקזז.

מה זה אומר, תיאום מס?

שכיר שעובד במקום עבודה מסודר אחד, לא צריך לבצע תיאום מס. לעומת זאת, מי שעובד בכמה עבודות, למשל מי שעובד כשכיר וגם עצמאי או כפרילנסר וגם כשכיר, צריך לבצע תיאום. אז מה זה אומר בעצם תיאום כזה, כגון למשל תיאום מס שכר אמנים או תיאום מס בכלל? הרעיון הוא שמראש מצהירים על מקורות הכנסה שונים, תוך הערכה של היקף הסכומים. זה מאפשר לכם לשלם לאחר מכן לאורך השנה, את שיעור המס (גובה המס, באחוזים), בהתאם להכנסה הכוללת השנתית. אם לא מבצעים תיאום מסוג זה, אתם עלולים לשלם את שיעורי המס המקסימליים הנהוגים בחוק. לכן המסקנה פשוטה: אם לא רוצים לשלם יותר מה ממה שצריך, עצמאי שיש לו כמה מקורות הכנסה ולא רק כבעלי עסק יחיד, כדאי לו לבצע תיאום.

מה המשמעות ומה החשיבות של נקודות זיכוי?

כל אדם עובד בישראל זכאי לקבל נקודות זיכוי. וכשאנו אומרים כל אדם, אנו מדברים על כל שכיר ועל כל עצמאי, על כל גבר או אישה, אזרח ישראלי או אזרח זר שעובד כחוק. יש המון סוגים של נקודות זיכוי, למשל נקודות זיכוי לתואר שני, נקודות זיכוי עבור הורים לילדים, נקודות זיכוי לחיילים משוחררים ועוד ועוד. ואלה המשמעויות של נקודות זיכוי:

  1. כל נקודה מגלמת הנחה שאתם זכאים לקבל, בתשלומי המס.
  2. ככל שיש לכם יותר נקודות, כך אתם תשלמו בסופו של דבר פחות מס.
  3. חשוב מדי פעם לבדוק שברשות המיסים מודעים לשינויים במצבים משפחתיים או אחרים, שמקנים לכם נקודות זיכוי נוספות.
  4. רואה החשבון שלכם יוכל לסייע לכם לטפל בכל זאת.

האם מסובך לפתוח עסק חדש לחלוטין?

כעת, אם אתם רוצים לפתוח עסק עצמאי חדש לחלוטין, שימו לב שזה לא חייב להיות מסובך. אז איך לפתוח עסק עצמאי?

  1. צריך לפתוח תיק במס הכנסה.
  2. צריך לפתוח תיק במע”מ.
  3. צריך לפתוח תיק בביטוח לאומי.
  4. בעיסוקים מקצועיים מסוימים צריך לעמוד בתנאים לקבלת רישיון עסק.

בכל זאת ובנושאים נוספים, משרד רואי חשבון יוכל לייצג אתכם ולטפל בכך.