טיפים להתפתחות של עסק מפיו של רואה חשבון במרכז

מה צריך בשביל שהעסק שלכם יוכל לגדול מפטור למורשה ולחברה בע"מ?

כל יזם ובעל עסק רוצה להביא את העסק לצמיחה, התרחבות, גדילה. על פי רוב, כללי הזהירות והשמרנות מחייבים גדילה הדרגתית ולכן לא רואים כמעט עוסקים פטורים שקמים יום אחד ורוצים להנפיק את העסק בבורסה. מה שהרבה יותר נפוץ, על פי משרדי רואי חשבון גדולים, זה לגדול באופן הבא. תחילה מקימים עוסק פטור, אחר כך עוברים לעוסק מורשה. אם העסק ממשיך לגדול ולהתרחב כדאי לבדוק כדאיות של הפיכת העסק לחברה בע”מ. נסביר מה המשמעות העקרונית בין הסוגים השונים הללו של העסקים ומה לעשות בשביל להגדיל ולהצמיח את העסק.

איך יודעים שהעסק בשל לעבור מפטור למורשה?

לא חייבים להיות מומחים לדיני מיסים ולדעת בעל פה כמה נקודות זיכוי לתואר ראשון מגיעות לאקדמאים, בשביל לדעת שעוסק פטור הוא הגדרת רשות המיסים לעסק קטן. בעבר, אגב, היה מקובל גם עוסק זעיר, אולם קטגוריה עסקית זו נעלמה. עוסק פטור נועד לעסקים בעלי מחזור עסקי יחסית מצומצם, עם הקלה במע”מ. ההקלה היא שהעסק לא צריך לחייב את לקוחותיו במע”מ ולכן הוא יכול להציע מחירים מאוד תחרותיים. אך מגיע היום שבו בעל העסק רוצה להתרחב ו”לעלות” לליגה הבאה של העסקים, עם יותר פעילות עסקית וגידול ברווחים. הכלל הפשוט ביותר להבין שהעסק בשל לעבור מפטור למורשה זה המספר 102,292 (בשקלים, נכון לשנת 2022). ברגע שעוסק פטור מתקרב לרמת ההכנסה הזאת לשנה, זה אומר שמדובר בהכנסות שכבר מייצגות לא מעט עוסקים מורשים.

מה צריך לעשות כדי להיחשב לעוסק מורשה?

אם בעבר הקמת עסק זעיר וכעת אתה רוצה להפוך אותו למורשה, יש צורך לעדכן בכך את הרשויות הרלוונטיות. מבחינת מע”מ, וזה השינוי המרכזי, יש לבקש עדכון סטטוס כך שתוכלו להתחיל לגבות מע”מ מהלקוחות. ההטבה שלכם בעניין הזה – אתם מקבלים אפשרות לקזז את הוצאות המע”מ (מע”מ תשומות) עבור הוצאות עסקיות. זה בעצם הופך במידה מסוימת את מע”מ ואת הלקוחות, למי שמשתתף במימון חלק מעלויות העסק. אך לא רק מבחינת מע”מ יש לבצע עדכון של העסק. תיק עוסק מורשה צריך להתנהל בצורה אחרת גם מול מס הכנסה. מכיוון שמחזור העסקאות גדל, מס הכנסה לרוב ירצה שתעברו לשלם מקדמות מס. זה לא רלוונטי לעסקים קטנים, שיכולים להתחשבן בנושאי המיסוי בסוף שנה.

מה צריך לעשות כדי להיחשב לחברה בע"מ?

בדומה לעוסק מורשה, גם חברה בע”מ גובה מלקוחותיה מע”מ ומתקזזת על הוצאות המע”מ שלה. אולם לא רק נושא של חישוב מעמ מענין את הבעלים של חברה בע”מ. הדבר העקרוני הרבה יותר זה להבין את המשמעות של חברה מסוג זה. בחברה כזאת, מוגדר כי החברה עצמה היא ישות משפטית נפרדת. בעלי החברה (נניח משה כהן), הוא ישות נפרדת מהחברה שלו (נניח נעלי כהן בע”מ). האחריות של בעל החברה לגבי חובות החברה מוגבלת עד לסכום השקעותיו בחברה. אם החברה פושטת רגל בתום לב, הנושים לא יכולים לתבוע את משה כהן, בגין החובות של חברת נעלי כהן בע”מ. על מנת להיחשב לחברה בע”מ יש לעבור פרוצדורה מסודרת. בין היתר, יש צורך לרשום את החברה אצל רשם החברות ולנסח תקנון חברה. רישום החברה נעשה בליווי יועץ פיננסי בעל ניסיון, לרוב רואה חשבון שמלווה לא רק עוסקים מורשים אלא גם חברות מראשית דרכן ובמהלך שנות פעילותן העסקית.

אילו צעדים עסקיים וניהוליים צריך לבצע כדי לגדול?

לאחר שהבנו מבחינה טכנית צעדים הדרושים כדי להפוך מעוסק פטור לעוסק מורשה ולחברה בע”מ, צריך להבין שזה לא רק טכניקה ולא רק מספרים. זה נכון שיש יתרונות עסקיים בגידול העסק, אבל ככל שהעסק גדול יותר, כרוכות בניהולו יותר הוצאות. לרוב יש להביא בחשבון את הצעדים הבאים:

  1. עם גידול העסק, יש צורך להתחיל לגייס יותר עובדים. בעל העסק חייב להבין שהאצלת סמכויות מהווה צעד נכון.
  2. השקעה יותר מסיבית בפרסום ובשיווק – ככל שהעסק גדל, כך הסכום שמושקע בשיווק גדול יותר. התחרות גדלה, המתחרים חזקים יותר וצריך לתפוס נתח שוק בעבודה קשה וניהול נכון.
  3. ניהול תזרים והזרמת הון – בחברות הגדולות, ניהול תזרים המזומנים נעשה בצורה הרבה יותר הדוקה. גם הזרמת ההון, הלוואות עסקיות לטובת שיפורים עסקיים והתרחבות מחייבים המון יוזמה.
  4. תוכנית עבודה מסודרת – במגרש המשחקים העסקי של הגדולים, אין מקום לאלתורים. עוסקים מורשים גדולים או חברות בע”מ חייבים להתנהל עם תוכנית עבודה מסודרת. יש להיות בקיאים בדוחות פעילות העסק ולזהות בכל רגע נתון סימנים לדברים שצריך לשפר.
  5. מיתוג רציני – חברות גדולות צריכות להשקיע במיתוג הרבה יותר מקצועי. תדמית עסקית נגזרת בית היתר ממשרדים גדולים יותר, כוח אדם מקצועי ועוד הרבה מאוד פרטים, גדולים וקטנים.
  6. ניהול ספרים – חברות בע”מ בניגוד לעוסקים פטורים או מורשים, מחויבים להתנהל על פי כללי חשבונאות נוספים. למשל, ניהול חשבונות דו צדדי וביצוע התאמות חשבונאיות שוטפות.
משרד רואי חשבון בתל אביב

מידע ליצירת קשר

דילוג לתוכן