מתי מגיע לכם החזר והטבות מס על ביטוח חיים?
ישראלים רבים מחזיקים בביטוח חיים, לו מסלולים רבים ופוליסות מגוונות אותן מציעות חברות הביטוח השונות. באופן כללי, ביטוח חיים נועד להשכין ביטחון כלכלי למשפחה שלנו במקרה של מוות או במקרה של אובדן כושר עבודה. המדינה מצידה, מעודדת את האזרחים לרכוש ביטוחי חיים בשביל לצמצם את התלות בשירותי הסעד והרווחה הלאומיים. לכן, במידה ויש לכם ביטוח חיים, יכול מאוד להיות שאתם זכאים להחזר מס או להטבות אחרות מהמדינה. אז איך מגישים את הבקשה? מי זכאי להחזר? והאם יש הבדל כאשר מדובר על ביטוח חיים קולקטיבי? כל התשובות ועוד, במאמר הבא.
רקע כללי על ביטוח חיים בישראל
ביטוח חיים (ריסק) הוא למעשה ביטוח אשר מקנה למבוטח ולבני משפחתו בטחון כלכלי, במקרים של פטירה או של אובדן כושר עבודה. בני המשפחה של המבוטח יהיו זכאים לסכום כסף משמעותי, שיקנה להם את השקט הכלכלי להמשך חיים תקינים לאחר המקרה. כלומר, ביטוח החיים נעשה לרוב מתוך דאגה לבני המשפחה, במידה והם ישארו לבד ללא יכולת להתפרנס ולחיות ברווחה.
סוגי ביטוחי חיים
חשוב לציין שישנם סוגים שונים של ביטוחי חיים הכוללים פוליסות ותנאים שונים. חלק מהביטוחים יכללו גם פיצויים במקרים של תאונת עבודה או תאונת דרכים כמו למשל ביטוח חיים ריסק בעוד ביטוח חיים קולקטיבי מדויק ללקוח, יכלול לרוב תנאי פוליסה טובים ואיכותיים יותר. עוד סוג נפוץ, הוא ביטוח חיים משכנתא, בו המוטב הוא הבנק שלווה את המשכנתא ולא חברת הביטוח.
הצד של המדינה בעניין ביטוחי החיים הוא ברור מאוד, המדינה רוצה לעודד כמה שיותר אזרחים להיות מבוטחים בביטוח חיים. אחת הסיבות לכך היא על מנת לצמצם את התלות של האזרחים בשירותי הרווחה והסעד, במקרה שאלו מגיעים למצב כלכלי עגום עקב מוות או אובדן כושר עבודה של אחד מבני המשפחה. אחת הדרכים של המדינה לעודד אותנו להיות מבוטחים, היא על ידי מתן החזרי מס והטבות מס אחרות.
איך אפשר לקבל החזר מס או הטבות על ביטוח חיים?
הבעיה המרכזית בקבלת ההחזרים של ביטוח החיים, בדומה לסוגים אחרים של זכאות להחזרי מס – היא אי-ידיעת והכרת החוק לעומק. מבוטחים רבים פשוט אינם מודעים לזכאות ולכן אינם תובעים את ההחזרים ובהתאם, לא מקבלים אותם.
ניתן לומר שבאופן כללי, כל אדם אשר רכש ביטוח חיים ומפקיד סכום שנתי, זכאי להחזר מס בגובה 25% מהסכום הכללי אותו הפקיד באותה השנה. בנוסף, קיימים לכך גם התנאים הבאים:
- לתושבי ישראל שרכשו ביטוח חיים להם, לבני או בנות הזוג שלהם ולילדיהם.
- למבוטחים אשר שילמו מיסים על הפרמיות במהלך השנה.
- פוליסת ביטוח החיים חייבת להיות בתוקף ומונפקת על ידי חברת ביטוח מוסמכת ומוכרת.
נקודה נוספת שחשוב לציין, היא ששכירים אשר מקבלים תלוש משכורת ומפרישים כספים לביטוח החיים דרך מקום העבודה, מקבלים את החזר המס באופן אוטומטי. (בגלל שמקום העבודה כבר מדווח). לעומת זאת, במקרים של הפקדה באופן פרטי, יש גם לטפל בהחזרי המס בצורה עצמאית ולהגיש את הטפסים הרלוונטיים לרשות המיסים.
איך מגישים בקשה להחזרי מס על ביטוח חיים?
החוק בישראל נכון להיום (2024) קובע שהסכום השנתי המוגדר להפקדה הוא 34,000, אך סכום זה עלול להשתנות בהתאם להחלטת רשות המיסים. כנגזרת, הסכום המרבי שניתן לקבל כהחזר מס עבור ביטוח החיים לשנה עומד על כ-8,500 ₪.
בשביל לקבל את החזרי המס ואת ההטבות השונות, יש להגיש את הטפסים הרלוונטיים. ביניהם – טופס 135 שהינו דו”ח שנתי וטופס 106 אותו ניתן לבקש מהמעסיק ותוכנו מפרט את ההכנסה השנתית של אותו עובד. בנוסף, יש לקבל אישור מחברת הביטוח על כל ההפקדות שבוצעו במהלך אותה שנה ואת כל הטפסים הללו – יש להגיש באופן ידני לפקיד השומה ברשות המיסים. על כל בקשה להתייחס לשנה אחת בלבד ויש צורך להגיש בקשות בנפרד עבור כל שנה, ניתן לבקש החזר מס על ששת השנים האחרונות בלבד.
האם יש הבדל כאשר מדובר על ביטוח קבוצתי?
ניתן לקבל החזרי מס גם כאשר מדובר על ביטוח חיים קולקטיבי או קבוצתי. ביטוח חיים קולקטיבי אינו שונה מבחינה זו מביטוח חיים פרטי או רגיל.
חשוב תמיד לזכור שאתם לא חייבים לעשות את כל זה לבד, ובעולם המסובך של החזרי המס וביטוחי החיים, יש מי שיכוון, יעזור ויענה על כל השאלות שלכם. אם אתם מעוניינים בייעוץ מקצועי שיוכל לעזור לכם לקבל את כל החזרי המס שמגיעים לכם, הכתובת שלכם היא חברת הייעוץ המקצועית והמנוסה בתחום – פרש קונספט.