עזרים לעצמאי המתחיל

איך להחליט האם להגדיר את העסק בתור מורשה או פטור כשפותחים אותו?

בפתיחת עסק מתחיל מסע מרגש וחשוב של עצמאות. זה עולם לגמרי מאחר מעולם של שכירים ופה, יש הרבה משקל להחלטות הנכונות. ברגע שיוצאים לדרך, יש להחליט האם העסק שלכם יוגדר בתור עוסק פטור או שהוא יוגדר בתור עוסק מורשה. הנקודות, השאלות והדגשים הבאים יעזרו לכם לקבל את ההחלטה הנכונה. אגב, האם עוסק מורשה חייב רואה חשבון? כן במידה ואתם רוצים ראש שקט בהתנהלות מול הרשויות ועמידה בכל נהלי הדיווח וכללי המס.

מהו עוסק פטור ומהו מורשה?

בשלב הראשון, ממליץ משרד רוח להבין את ההבדלים העקרוניים שבין עוסק פטור לבין מורשה. מי שמוגדר בתור פטור, לא צריך לדווח באופן שוטף למע”מ על היקף ההכנסות. כמו כן, אין צורך להתקזז, לגבות מע”מ מכל לקוח ולהעביר הפרשי מע”מ לרשות המיסים. העוסק המורשה מחויב לגבות מע”מ על מנת להעביר את המס לרשות המיסים (דרך אגף המע”מ). במקביל הוא מורשה להתקזז, כלומר לקבל החזר, עבור הוצאות מע”מ עסקיות. לדוגמא, אם רכשתם בחודש מסוים מדפסת לעסק, ושילמתם עבורה מע”מ של 300 ₪, את הסכום הזה תוכלו להפחית בתשלום של העברת המע”מ החודשית או הדו חודשית.

מהו היתרון במע"מ של עוסק מורשה?

לאחר שתיארנו בקצרה את המשמעות של שני סוגי העוסקים, נרצה להבהיר ולחדד. כל עוסק רשאי לקזז את ההוצאות החודשיות כדי לשלם פחות מס. אולם לעוסק המורשה יש אפשרות לקזז שני סוגים של הוצאות. הוצאות מוכרות עוסק מורשה מאפשרות לקזז הן את גובה ההכנסות הרגילות (הכנסות נטו ללא מע”מ). בנוסף, הוא יכול לקזז גם את מרכיב המע”מ. עוסק פטור יכול לקזז את ההוצאות נטו בלבד, כלומר ללא התחשבות במע”מ. מי שלא חושש מההתעסקות השוטפת במע”מ ובתמורה לכך רוצה יותר אפשרויות קיזוז, יגדיר את העסק כמורשה. מי שרוצה מינימום בירוקרטיה וללא שום התעסקות שוטפת עם מע”מ, יבחר בעוסק פטור. אך יש עוד שיקולים נוספים מעבר לכך. לדוגמא, עוסק פטור יכול להציג מחירים יותר נמוכים ללקוחותיו בלי להרוויח פחות (מפני שהלקוחות שלו פטורים ממע”מ). 

האם סוג העסק משפיע על נקודות זיכוי?

מבחינת נקודות הזיכוי, אין שום משמעות לאופן שבו מגדירים את סוג העסק. לדוגמא, אם בדקתם ומצאתם שאתם עומדים בקריטריונים הכלליים לקבל נקודות זיכוי עבור ילד בחינוך מיוחד, לא משנה איך יירשם בהמשך סוג העסק. ההטבה ניתנת למימוש בכל עסק שמניב רווח ואשר מחויב בתשלום מס. כל עסק שלא מגיע לסף המס והכנסותיו נמוכות, לא באמת יוכל ליהנות מהטבת המס הזאת (משום שבין כה וכה לא משלמים מס). מכיוון שכל הקמת עסק מלווה בציפיות להרוויח יפה, הרי שמבחינת הטבות מס בנקודות זיכוי, שני סוגי העוסקים זהים. 

מדוע חשוב להעריך הכנסות צפויות?

בהחלטה איך להגדיר את העסק, חשוב להעריך מה יהיו ההכנסות לאורך כל שנת פעילות. מבחינת פרוצדורה, יש רק הבדל קטן בנוהל פתיחת עוסק מורשה לעומת איך פותחים עוסק פטור. אבל מרגע שעסק מוגדר מורשה, זה יותר מסובך לחזור אחורה ולשנות לעוסק פטור. חשוב להעריך את ההכנסות הצפויות, משום שעסקים בעלי הכנסות יותר נמוכות יכולים לבחור בין עוסק פטור לבין מורשה. מרגע שהכנסות כבר מגיעות לממוצע חודשי של 8000 – 9000 ₪, חייבים לרשום את העסק כמורשה. הסכום המדויק משתנה מעת ועת וניתן לבדוק אותו ממש לפני הרישום של העסק. 

מה המשמעות של עצמאי המחויב בעוסק מורשה?

מלבד גובה ההכנסות שעל פיו צריך להחליט האם להירשם כמורשה או כפטור, גם לאופי הפעילות יש השפעה. ישנם ענפים שבהם יש חופש מוחלט להחליט האם רוצים פתיחת עסק מורשה או דווקא עוסק פטור. יש ענפים וסוגי מקצועות שבהם, רשות המיסים הגדירה נוהל אחר. ישנם עצמאים אשר מתוקף משולח היד הצפוי חייבים להירשם כמורשים. כלומר, הם מחויבים לגבות לצד מחירים נטו, תוספת של מע”מ. לדוגמא, מתווכי מקרקעין או רופאים לא יכולים להיות רשומים בתור עוסקים פטורים. אם המקצוע שלכם רשום ברשימה שקבעה רשות המיסים, רק האפשרות של עוסק מורשה (או חברה בע”מ) רלוונטית. 

במידה ויש לכם שאלות מקצועיות נוספות, כגון איך עושים תיאום מס, אילו חובות דיווח שוטפות צפויות לכם כעוסק מורשה או פטור, פנו לרו”ח מנוסה לקבלת מענה אישי. 

משרד רואי חשבון בתל אביב

מידע ליצירת קשר

דילוג לתוכן